EMBER A GÉPBEN

– A DIGITALIZÁCIÓ HUMÁN OLDALA

Beszélgetés Galambos Ágnessel, a Krauthammer Magyarország ügyvezetőjével

Milyen témákkal találkozik manapság egy humán fejlesztéssel foglalkozó szakember?

– A partnereink egyrészt alapvetően ugyanazon területeken keresik a fejlődés lehetőségét, mint régebben (személyes hatékonyság, vezetői készségek, csapat-együttműködés, értékesítési eredmények növelése), másrészt viszont megjelennek a trendek, az új aspektusok, elvárások, amiknek meg kell felelni. Ma az egyik legizgalmasabb téma a digitalizálódó világ és annak humán kihívásai.

Milyen kihívásokra kell itt gondolni?

– Az új technológiák használatával szemben sok helyen eleve vannak fenntartások, félelmek. A változás először a munkafolyamatokat érinti, így az, aki idegenkedik a technika használatától, ugyanúgy kénytelen elsajátítani az újdonságokat, mint az, aki izgatottan várja a lehetőséget. Ráadásul a hozzáértő munkatársak készségei sem minden esetben támogatják a hatékony együttműködést, gondoljunk csak az eddig elszigetelten dolgozó, a szervezet többi részével nem nagyon kommunikáló IT-s csapatokra.

Mire érdemes először koncentrálni, hogyha a szervezet aktívan tenni akar a fejlődésért?

– Szervezeti szinten a digitalizáció egy szemléletváltást igényel, amelynek gyakran a HR-től és felső vezetéstől kell kiindulnia. A változás elindításához szövetségesekre, a legfontosabb véleményalkotók megnyerésére éppen úgy szükség van, mint az alulról jövő kezdeményezésekre, aktív belső közösségi médiára.

Az IT-s kollégákat, mondjuk, fel kell készíteni a kollaborációra, hatékonyabb kommunikációra, hogy motorjai legyenek az átalakulásoknak. A nem IT-soknak pedig a technológiával kapcsolatos ismeretek állandó karbantartására van szükség, sok más egyéb program mellett, amelyben jelen van a digitalizált megoldások használata (például CRM vagy Klaxoon).

Miként jelenik meg mindez magukban a személyes fejlődést elősegítő folyamatokban?

– Szakmai meggyőződésünk szerint olyan blended learning-folyamatokat kell felépíteni, amik az egyéni változások beindításával teremtik

Galambos Ágnes

meg a szervezeti szintű elmozdulás alapját. Olyan mértékben kell használni a technológia adta előnyöket, ami még kezelhető. A tanulást segítő anyag például rendelkezésre kell, hogy álljon a mobilon, és ugyanakkor a folyamat beépüléséhez szükség van a közös tréningre, coachingra mint a kollektív intelligencia megnyilvánulási terepeire. A lényeg most is a résztvevő személyes készségeinek a fejlődése, csupán az eszközök mások.

Mi kell ahhoz, hogy ne érezzük magunkat elveszve a digitalizált világban?

– Nyitottság, naprakészség, rugalmasság, a trendek követése és felkészülés. Most válik igazán fontossá a Life-Long-Learning, azaz az egész életen át tartó tanulás.

HVG HR Plusz 2017 év végi kiadás