Krauthammer blog   •   December 13, 2016    •   Szerző: Horváth Gábor

Ki az ideális csapatjátékos?
A
mikor Jeff Shanley, a kaliforniai Valley Builders újonnan kinevezett vezérigazgatója egy új menedzsment team tagot keres, még nem tudja milyen kalandok várnak rá.  Amint Jeff és Clare Massic, a HR vezető megkezdik a felvételi folyamatot, az első dolguk az, hogy meghatározzák a jó csapatjátékos jellemzőit. De hogyan is fogjanak hozzá? Ez Patrick Lencioni új könyve, Az ideális csapatjátékos kiindulási pontja.
Ha a témában elkezdünk olvasni, zavarba ejtően sokféle összesítést és elgondolást látunk arról, hogy milyen az ideális csapatjátékos. Megosztja az információkat, őszintén elmondja a véleményét és jó problémamegoldó. Legyen megbízható, jó kommunikátor, alkalmazkodó és proaktív.  Lencioni ezzel szemben egy megtévesztően egyszerű módszert, modellt javasol annak megítéléséhez, hogy egy bizonyos kolléga mennyire eszményi csapatjátékos.
Ha rövidre szeretnénk vágni a hosszú történetet, a három jellemző, amit megtalálunk a csapatunkba jól illeszkedő és azt előrevivő tagoknál: a lelkesedés (hunger), a jó emberismeret (people smarts) és az alázat (humility).
  • Lelkesedés:

    Az első jellemző, amit a szerző egyfajta éhségnek ír le, sikerre, eredményekre való éhség. Ez a vágy a kemény munkára és a feladatokat elvégzésére. A sikerre éhes, lelkes kollégák mindig többet akarnak: többet tenni, többet vállalni és többet tanulni. Őket nem vagy csak ritkán kell keményebb munkára ösztönözni, mivel szorgalmasak és belülről motiváltak.
  • Emberismeret:

    A második jellemzőnek az érzelmi intelligenciához van köze, ahhoz az érzékhez, amelynek segítségével jól navigálunk a társas kapcsolatokban. Az ideális csapatjátékosnak jó készsége van a többiek megértésére és a velük való hatékony együttműködésre. Tudják, éppen milyen a hangulat és mi történik a csapatban, és megtalálják a megfelelő hangot a többiekkel.
  • Alázat:

    Talán a legváratlanabb jellemző, ám Lencioni szerint a legfontosabb. Annak, hogy igazi csapatjátékosokká váljunk, az a feltétele, hogy a csapat érdekeit képesek legyünk – időről időre – a saját érdekünk elé helyezni. Csakis egy igazán alázatos ember képes ezt hitelesen megtenni. Ők azok, akik gyakran emelik ki mások teljesítményét és nem a saját maguk számára keresik az elismerést. A sikert kollektív és nem individuális módon határozzák meg.
Ideális csapatjátékosról akkor beszélünk, ha mindhárom jellemző egyszerre jelen van. Ha csapatunk legtöbb tagjából egy vagy két jellemző hiányzik, nehézkessé, ha nem lehetetlenné válik a csapatmunka; ellenben, ha csapatunkban számos ilyen ideális csapatjátékos van, könnyebb lesz mobilizálni, formálni vagy fejleszteni a teamet. A szerencse az, hogy ezek nem velünk született jellemvonások, hanem aktívan, tudatosan fejleszthetőek a személyes vagy munkahelyi élettapasztalatainkon keresztül.
Lencioni és munkatársai saját cégükben, a Table Groupnál magukon ismerték fel és próbálták ki először ezeket az alapelveket. Használták felvételhez, fejlesztéshez és elbocsátáshoz, majd, amikor elég tapasztalatuk halmozódott fel, más cégek számára is elérhetővé tették a módszert.
2016. november 24-én a HVG szervezésében egy fél napos szeminárium keretében mutattuk be a módszer alapjait.

Ossza meg ismerőseivel!

2020-02-26T11:28:20+01:00
Go to Top